Веселина Петрова – teamTeachers

Инициативата teamTeachers, oбръщайки внимание на образованието като основна ценност, с уважение най-високо почита приноса на учители, преподаватели и ментори в този процес.

Веселина Петрова е отличена за “Учител на годината” от Община Хасково за заслуги към образованието и културното дело през 2020 година.

Казвам се Веселина Петрова и съм детски учител в Детска градина по изкуствата Хасково вече 12 години. Възпитаник съм на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, където завърших специалност Предучилищна педагогика и специализация по изобразително изкуство. Старопрестолният град остана завинаги в сърцето ми със своите величие и духовност, непокорност и свободомислие, като годините, прекарани там, ме оформиха като отговорен човек и творческа личност. От една страна се стремя да съм точна и коректна, от друга страна – около мен и в мен е пълен хаос. Нещата се случват в движение.
За мен е важно да усещам децата. Когато съм с тях, да грабна вниманието им и да не го изпускам, а за това трябва да си интересен и актуален и да си на тяхна вълна. Именно затова се опитвам да усетя пулса на всяка група и да работя, развивайки техните интереси и идеи. В една от групите имах момченце, което обичаше да рисува и отнякъде някой го нарече Ванко Гог, хванахме се за това. Прочетохме части от биографията на именития художник, разглеждахме негови картини, опитахме се да рисуваме в неговия стил и така за цяла година се запознахме с творчеството на импресионистите.
Не обичам планирането и предпочитам да действам спонтанно, често водена от своите емоции и от емоциите на децата в момента. Отивайки на работа, някой беше изхвърлил един изсъхнал кактус. Занесох го в стаята и с децата решихме да го спасяваме. И успяхме, разбира се, защото малкото бодилче, като усети нашите любов и грижи, се съвзе и няколко дни по-късно си имахме бебе кактусче. Така се роди идеята за нашето цветно прозорче, в която се включиха и нашите родители.
Искам на децата да им е забавно и се стремя към материала, който трябва да усвоят, да им го поднеса по интересен и близък до тях начин. Пишем с клечки, рисуваме с листа, сами си приготвяме закуската.
Много важно за мен е да възпитаме у тях, като подрастващи, личности, национално самосъзнание. Именно затова традиция в групата е всяка сутрин да звучи величието на Химна на България. От стените в стаята ни гледат портретите на Левски и Кирил и Методий и децата знаят кои са тези „чичковци”.
Всички около мен знаят, че голямата ми страст е рисуването и съм изключително щастлива, че успявам да запаля у децата интерес към изобразителното изкуство във всичките му форми. Децата рисуват чудесно и творбите им са забележителни. Досега сме организирали пет големи изложби в градината и извън нея, а децата спечелиха много призови места в различни конкурси. И въпреки това на мен най-любими са ми онези малки листчета, върху които рисуват в свободното си време, и от които най-много личи красотата на необятността на детското въображение. Някой ден съм се зарекла, че ще направя изложба и с тези техни творби.
Искам да науча децата да са толерантни, да гледат и да виждат хубавото в другия, да слушат и да чуват радостта и тъгата на човека до себе си, да имат реална преценка за възможностите си и да се радват на своите постижения и тези на другите.
Дали съм добър учител не знам, но се стремя да бъда добър приятел, да бъда себе си. Всяко от децата е важно за мен и търся специален начин да го докосна. Дали да го мотивирам да заобича рисуването или да го подтикна да сътвори нещо, или просто да поговорим за проблемите и тревогите му, това са нещата от ежедневието. А дали се справям? Просто се оглеждам в очите на децата.
Харесва ми този двустранен процес – да  обучаваш и възпитаваш, самият ти, учейки се от децата. Щастлива съм, когато помогна на някого да повярва, че може да постигне много по неговия уникален начин. Да ангажирам децата с бъдещето, това искам.

Целта остава непроменена – повишаване външната мотивация на младите и импулс за любознание и познание. Инициативата teamTeachers дава възможност за разширяване на образователната общност, подкрепяйки младите хора в хода на успешното им развитие.

Фондация “Елена Благородна – човечността е непреходна” изказва своите благодарности към уважаемата Веселина Петрова.Веселина Петрова - teamTeachers