Витамина Маги и Витамина Валентина споделят с Вас чрез CODIFY

Витамина Маги и Витамина Валентина са енергичната, спортна и витаминозна част от списание CODIFY 2022, споделяйки с читателите възгледите си за образованието, спорта, семейство и активностите.

Смятам, че въпросите и списание, което е насочено изцяло към образованието, като цяло са много полезни и нужни за нас и за другите. Например – ние сме българи, които живеем в Испания и споделяме нашия опит. Винаги има нещо полезно в това, което правят другите и всеки може да намери сам и нещо за себе си. Ние само даваме пример и сме готови да следваме всеки добър такъв.
МАРГАРИТА (МАГИ) ХРИСТОВА ПЕТРОВА

Харесва ми да ме питат и обичам да отговарям. Аз също много обичам да задавам въпроси, особено на мама, така научавам много.
ВАЛЕНТИНА ХРИСТОВА ПЕТРОВА

Елисавета Шидерска и фамилия влизат със спортна енергия в CODIFY, разказвайки за живота си в Испания, как Маги и Валентина спортуват тенис, плуване, баскетбол и всички останали спортове, които могат да се практикуват на площадката пред апартамента им, а и към всичко да не забравяме, че основният образователен процес те провеждат у дома, в т.нар. КилиМно Училище на Витамините, наречено така, защото всичко правят на пода върху килима, а Витамина Маги и Витамина Валентина са килиМни ученички. Там се ражда и тяхната книжка с витаминозни поеми „Витамина Маги“ през 2013 година. Всички у дома са учители и всички ученици.

Ученето!
Маги: Харесва ми защото правим проекти с таблет, ходим на екскурзии до “Града на тениса“, имаме страхотна библиотека.
Валентина: Не ми харесва училището, където ходя. Предпочитам да уча у дома.

Чувствата!
Маги: Щастлива съм да ходя на училище, защото там се срещам с моите приятели, учителите ни са много добри. Особено ми харесва, когато ме хвалят, че пиша правилно и говоря добре, както на испански, така и на английски, все положителни емоции ми създава. От целия ни клас Нидаа с марокански родители, Джунсе с китайски произход и аз с български мама и тате, пишем най-грамотно на местния испански език.
Валентина: Когато другите деца плачат, реват, блъскат се и се бият, не ми харесва, учителката ни се кара и аз не се чувствам добре.

Мечтите и професията!
Маги: Мечтая да бъда все по-добра във всичко. Мечтаните ми професии са няколко – тенисистка, защото тренирам любимия тенис, сладкарка, защото много обичам да готвя и литературен критик, защото така ще мога да чета всички книги.
Валентина: Медицинска сестра, за да правя ваксини и да спасявам хора, да ги лекувам, когато са болни, особено майките и децата. Харесва ми също каската на астронавтите. Спасител на плажа също искам да бъда.

Дисциплината!
Маги: Не е чак толкова трудно да си дисциплиниран, колкото повечето деца си мислят. Ако не внимаваш, няма да научиш нищо, а все пак е много готино да се образоваш и напредваш.
Валентина: Аз съм добро момиче, не съм лошо дете като Ектор, например. Държа се добре защото не ми харесва да ме викат при директора. Не е приятно нито за теб, нито за другите, когато не се държиш добре.

Мотивацията!
Маги: Нямам нужда от мотивация,
просто ми харесва да уча. Интересно е.
Валентина: Харесва ми да уча, да спя, да чета книги, да играя тенис, да има нормални хора, да няма лоши да удрят.

Образованието!
Маги: Възможност да експериментирам наученото и да го покажа после на сестра ми Валентина.
Валентина: Най-хубаво е да си образован.

Важното!
Маги: Добрите учители, време, за да проумяваш и разбираш наученото и време за практика.
Валентина: Да ядеш плодове и да се научиш, че е важно, че за да тренираш и четеш и знаеш, имаш нужда от витамини. И когато пораснеш, ще можеш да четеш книги за големи.

Семейството!
Маги: Хора, които обичам. Хора, които ми помагат. Ако няма семейство, нямаме бъдеще, няма кой да ражда и възпитава бъдещите хора.
Валентина: Моите мама и тате, бабите, моята сестра Маги, това е моята фамилия. Най-много обичам Маги, тя е страхотна.

Спортът!
Маги: Ако не спортуваш, не си здрав, пропускаш супер интересни преживявания. Няма да има бъдеще за спорта и кой да дава пример на децата да се движат, ако няма спорт и професионални спортисти.
Валентина: Нормално е да спортуваш, за да си силен, за да си много силен. Аз се чувствам супер, когато спортувам…много, много ми харесва. Децата трябва да тренират, защото са деца и няма с какво друго да си изразходват енергията.

Предимствата!
Маги: Да знам повече от моите приятели. Да имам предимство пред останалите.
Валентина: Да играя и да уча едновременно е най-хубаво, както го правим у дома.

Животните!
Маги: Харесват ми, защото са красиви и сладки. Някои ни дават мляко, месо, кожа…Други трябва да пазим много, за да не изчезнат.
Валентина: Обичам ги, особено малките. И жирафите също обичам. И съседското кученце Пака, която всъщност се казва Франсиска.

Мотото!
Маги: Нямам мото. Имам идол. Рафаел Надал, който ме кара да се чувствам като Рафаела Надал.
Валентина: Правя ZEN терапия, разхождам се и така се чувствам добре.

Общността и общуването!
Маги: Да уважаваш мнението на другите, да са приятни и възпитани един с друг, да са честни, достойни, да не лъжат.
Валентина: Да се държат добре, да слушат учителката.

Списание CODIFY можете да четете онлайн тук https://elenanobleschooling.org/codify, а комплиментите книжна версия Ви очакват тук https://elenanoble.org/комплименти/#book.