Дух, наследство и поезия за хората в село Камчик (Заря), Одеска област

инж. Станислава-Владимира Станкова, председател Фондация “Елена Благородна – човечността е непреходна”:

Започвам с отправени специални благодарности към Дора Атанасова – специален пратеник на БНР в Одеса – защото тя е човек, който не само цени и разбира, но и пренася дух и наследство! Полъх надежда, красота и вяра, занесени с мисъл за уважение от българи за българи!

Изпратих поезия чрез първата ми стихосбирка “Предизвикано от…ТОЙ”, както и младежко творчество чрез списание “CODIFY”. Книгите и списанията са дарени, благодарение на Дора Атанасова, на хората в село Камчик (Заря), Одеска област.
“Книгата ще се чете! Плакаха, като казаха, че за първи път идва български журналист и автор, който е помислил, че им трябват книги. Хора, забравени от своята родина, но останали верни на традицията, и запазили любовта и уважението си към България.” – Дора Атанасова

В селото има 3 600 жители, както и единствен български етнографски музей в областта. В училище има 546 деца и 46 педагози. Учат български език. Народният етнографски музей се нарича “Голямата къща”. Библиотеката им е с 13 200 книги. Читателите са 1008 човека.

“Чисти, добри и открити хора. Дори в колхоза, както наричат кооперацията, от 190 години се спазва българската рецепта за хляб с квасена мая. Формата му е кръгла, каквато е била в родните български места. А да знаете как пеят? Като разбраха, че съм в музея, пристигнаха веднага. Пяха ми и се поклониха доземи. Плакахме и обещах, че при по-добри времена ще отида само при тях.” – Дора Атанасова

КОГАТО ДЕЙСТВИЯТА СА ЦЯЛ ЖИТЕЙСКИ СМИСЪЛ!Дух, наследство и поезия за хората в село Камчик (Заря), Одеска област